Is het raar om een mierenkolonie te houden?

 

Er is niks raars aan het houden van Mieren!

Het is juist een heel informatief, leerzaam en interessant huisdier!

Het is soms nog wel raar als je zegt: ik heb een mierenkolonie, maar dat is juist alleen uit verbazing!

Soms is het zelfs rustgevend om een mierenkolonie te houden, dus er zijn superveel voordelen aan! Onder andere door het internet en de social-media is het houden van een mierenboerderij super interessant en populairder geworden de afgelopen jaren.

 

Dus schaam je vooral niet! Het is juist alleen maar leuk!

 

2019 MierenKoningin

HOE KOM IK AAN EEN KOLONIE?

 

 


Een mierenkolonie kun je op deze manieren krijgen:

 

  • Graaf een kolonie uit. Maar dit is niet handig, het is bij super veel soorten moeilijk om een koningin te vinden, omdat ze heel diep onder de grond zitten (meestal) en dan heb je kans dat ze stress krijgt.  Wij raden dit dan ook niet aan, maar met een beetje geluk heb je een mooie kolonie, die het goed gaat doen!
  • Vind een Gyne (ook wel koningin genoemd) en start vanuit hier een mooie kolonie! Beginner? Wij raden je aan om met lasius soorten te beginnen, Een gemakkelijk soort dat erg snel van kleine beginnersfouten kan herstellen ook vrij snel kunnen groeien tot grote succesvolle kolonies.
  • Koop een koningin met  of zonder werksters. Dit is dan ook zeker
    aangeraden bij ons!
  • Bij zogeheten "Bruidsvluchten" of op zijn Engels "Nuptial Flights" vliegen gynes (koninginnen mieren) van vele verschillenden nesten en allerlei verschillende miersoorten uit om in de lucht te paren met mannetjes mieren.(voor de meeste soorten zal de Bruidsvlucht rond juni en juli plaatsvinden)  
    Als ze geland zijn zijn ze bevrucht en gaan ze op zoek naar een geschikte plek voor het stichten van een kolonie en het legen van haar eerste eitjes.
    Als je een gyne vind die op de grond loopt zonder vleugels dan kun je haar in een reageerbuis-setup plaatsen en vanuit daar zal je een gehele kolonie kunnen opkweken! 

 

 

Ik heb een koningin gevangen, en wat nu?

Mooi, je hebt nu een gyne (koninginnen mier)

Als je alleen een koningin hebt dan is het verstandig om haar in een reageerbuisje te houden totdat ze

tussen de 25 tot 30 werkers heeft.

vanaf dat moment kun je haar in een klein Formicarium plaatsen.

 

De set-up van het reageerbuisje is als volgt: scheutje water, een watje tegen het water, gyne (koningin) erin en dan weer een watje om het buisje af te sluiten.

 

zolang de koningin nog in het reageerbuisje zit is het van belang dat je gyne in het donker is. dat kun je doen door zilverfolie om het buisje te wikkelen of door het buisje in een donkere ruimte te leggen waar het rond de 18 tot 22 graden is (kamer temperatuur)

Je gyne heeft de komende maand dan geen extra voedsel of water nodig. Water zit in het buisje en  ze heeft genoeg voedsel in haar voorraad-maag  zitten waar ze wel even mee vooruit kan! Dit geld echter niet voor ALLE inheemse soorten.
Sommige miersoorten hebben een gyne die geen extra opslag maag heeft. Bijvoorbeeld Myrmica rubra of ook wel de "Europese Vuurmier" of op zijn Engels "Red Fire Ant" word genoemd heeft gynes die gaan dan bij het stichten van een kolonie nog vaak zelf het nest uit opzoek naar voedsel. In gevangenschap is het dan ook van belang dat miersoorten waarbij de gyne geen opslagmaag heeft dan geregeld wat honing gevoerd (een klein druppeltje) word zodat ze wel haar voedingsstoffen binnen krijgt. 

Niet elke gyne (koningin) die je in het wild vang is al bevrucht.

Als je gyne niet bevrucht is zal zij ook geen eitjes gaan leggen.

In sommige gevallen gaat een gyne dan wel gewoon eitjes gaan leggen maar omdat de gyne niet bevrucht is zullen de eitjes zich dan niet gaan ontwikkelen en zal de gyne ze uiteindelijk opeten.

Als je gyne na 2 dagen nog steeds geen eitjes heeft gelegd is ze zeer waarschijnlijk niet bevrucht.

zodra de eerste werkster er is kun je ze langzaam druppeltjes honing gaan voeren.

Het hoeft echt niet veel te zijn want anders blijven ze er in plakken

en zullen de werksters uiteindelijk komen te overlijden.

 

De meeste miersoorten zijn erg gevoelig voor daglicht en willen ook zo min mogelijk gestoord worden!! dus meestal is 1 a 2 keer per week even controleren al genoeg.