WAT IS EEN MIERENKOLONIE NOU EIGENLIJK?

Mieren leven in een groep van kolonie-vormende sociale insecten, ze behoren dan ook tot de orde van vliesvleugeligen (Hymenoptera). 

Ze behoren daarmee tot de meest succesvolste diergroepen ter wereld. Vele mierensoorten bouwen hun nest in zand of in holle bomen, andere soorten verzamelen bladeren en takjes om daar hun nest van te maken, en weer andere leven in een eikeltje die is uitgehold door de houtkever. de bekendste miersoort die in een eikeltje leeft is de Temnothorax (eikel mier) miersoort. De Temnothorax mier leeft ook hier in Nederland, al is het vinden ervan nog niet zo gemakkelijk omdat ze erg klein zijn!! 

 

 

 

Een mierenkolonie bestaat meestal uit 1 koningin. Er zijn ook miersoorten waar soms maar liefs 2 tot 4 (of zelfs meer) koninginnen zijn. En dan  zijn er nog de werkster mieren. De werkster mieren zijn altijd vrouwtjes mieren dit is dan ook de grootste groep binnen de kolonie, die onderling alle taken verdelen onder alle werkster mieren.

Tot slot zijn er nog de voedsel-verzamelaars, nest-onderhouders, larven-verzorgsters en soldaten/majors. Majors zijn mieren met een enorme kop die vol met spieren zitten om zo de grote kaken goed te kunnen gebruiken. De kaken gebruiken ze om zich te beschermen tegen vijanden maar ook om voedsel klein te maken zoals zaadjes. Zo zijn er ook miersoorten waar je zogeheten "Super Majors" kan vinden, dit zijn majors die bijna 2 keer zo groot als een normale major zijn!!  Met hun wil ik toch geen ruzie krijgen! Wanneer het nest groot genoeg is, worden er langzaam opgroeiende larven opgekweekt tot mannetjes en koninginnetjes. Ze zullen uiteindelijk het nest vliegend verlaten wanneer de tijd rijp is. Dit bijzondere fenomeen  gebeurt in Nederland vaak op warme dagen ergens na een regenbui. In de lucht paren de mannetjes met de koninginnetjes, waarna de mannetjes spijtig genoeg kort daarna sterven en zit de taak van het mannetje erop. De bevruchte koninginnen verlaten nu definitief het nest waar ze vanaf komen en gaan gouw opzoek naar de ideale locatie voor een nieuw nest. De locatie van het nest kan heel erg verschillen qua miersoort.

 

 

2019, MierenKoningin.com